Ce mai aflu despre oraşul meu
     media: 0.00 din 0 voturi

12.04.07
10:49

Într-una din nopţile trecute, pe când nici eu nu puteam dormi şi nici vecinii nu mai terminau de batut carne pentru şniţele, zappuiam fără o ţintă anume prin toate cele 65 de programe pe care mi le permite cablul tv. Nimic surprinzător. Dar ceva mi-a atras atenţia şi mi-a făcut inima să tresară un pic. Pe TVR1 se vorbea despre Roman.

Într-adevăr, emisiunea cu pricina era Viaţa Satului. Şi nu se vorbea despre Romanul în ansamblu ci despre Suinprod, dar destul pentru mine cât să-mi capteze interesul, mândră deci de lucrurile măreţe care se spuneau acolo.

Se pare că Romanul revoluţionează industria creşterii porcinelor, Suinprod fiind un pionier al domeniului. Anul acesta, la IndAgra, Suinprod a impresionat vizitatorii şi participanţii cu exemplarele rare şi bine crescute ale rasei Mangaliţa cu blană, nişte porci atât de simpatici încât nu mi-am putut abţine un zâmbet şi un woogi-woogi-woo de rigoare. Mangaliţa păroasă a dispărut, în perioada comunistă, din ferme, deşi oferă o carne superioară calitativ. Şi Suinprod îşi propunea să salveze patrimoniul genetic al Mangaliţei, rasă din care deţine deja o sută de exemplare pure. Se pare că rasa aceasta dă una din cele mai sănătoase cărnuri roşii, cu un conţinut scăzut în colesterol, carne care se vinde la preţuri de lux pe pieţele deja europene.

Ce am mai aflat interesant? Tot felul de lucruri pe care Kosarom (grupul de firme din care face parte şi Suinprod) le-a derulat în cadrul programului acela Sapard pentru finanţare în agroindustrie. Spuneam mai devreme de pionierat, ca să ajung la faptul că ei au consiliat şi implementat, împreună cu mici fermieri, proiecte pentru primele ferme de creştere a porcinelor complet automatizate. M-a uimit cât de curat şi exact era totul în respectivele imagini, iar domnul din fermă povestea chiar că porcul e unul din cele mai curate animale, dacă are şansa să aibă mediul corespunzător.

Frumos reportaj, mi-am zis, şi frumos mai vorbeau despre oameni din oraşul meu. Am adormit, într-un final, cu imaginea porcilor acelora graşi şi roz în minte. Şi gândindu-mă cum ar arăta o ceafă de Mangaliţă păroasă la grătar... Mmm...
Comenteaza

2007-04-17 18:04
Gramo

Nimeni nu ma credea cand le spuneam ca porcul e un animal foarte inteligent (cel putin la fel de inteligent precum cainele). Si ca este, de fapt, foarte curat, daca are conditii.

Poate nu ma credeau fiindca la sfarsit pomeneam de niste oameni de stiinta care studiau ipoteza ca oamenii s-ar putea trage din porci (asta si datorita unor asemanari genetice frapante). :)

Dar porcii sunt foarte simpatici. Si pot fi si foarte afectuosi. Si totusi ii mancam. :( Weird, isn't it?

2007-04-17 21:26
ragna

Mărturisesc că n-am văzut niciodată live un porc blănos... dar mi-ar plăcea...
Bunicii mei au avut dintotdeauna porci roz şi umflaţi ca nişte... porci. Şi alaltăieri, când am vorbit cu mamaie la telefon, îmi spunea că are acum şi 15 porcoşori mici mici... care trebuie să arate delicios... în sensul prozaic al cuvântului, pentru că nu aş îndrăzni să mănânc porcuşor de lapte, chiar la proţap...

De ce oare am o pasiune pentru carnea de porc, chiar nu o asociez imaginii porcului viu... dar mă îngrozaşte ideea de a mânca dintr-un pui de porc? Cine ştie...


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare