25 de cuvinte
     media: 5.00 din 1 vot

06.02.07
11:40

Site-ul "I Love Books" (care a murit anul trecut, aşa că îl mai puteţi găsi doar la http://ilx.wh3rd.net/thread.php?msgid=4328588) a declanşat în 2004 o mică furtună în presă, printr-un fel de concurs ad-hoc destinat vizitatorilor. Jocul are o singura regulă: se ia o carte - oricare - şi se cere să se rezume în cel mult 25 de cuvinte. Până acum sunt listate aproape 400 de cărţi, iar rezumatele variază în ton, de la "haios" la "devastator".
Iată câteva dintre ele:

"Trei surori" de Anton Pavlovici Cehov: "Trei surori din Rusia se hotărăsc să plece la Moscova. Nu se duc."


"Biblia": "Capitol introductiv bun. Personajul principal intră în scenă pe la jumătate, dar moare devreme. Nişte porunci de bun-simţ (puţin învechite, totuşi). Sfârşit cutremurător."


Cartea Apocalipsei (Evanghelia dupa Ioan): "Sfârşit"


"Mândrie şi prejudecată" de Jane Austen: "O femeie cu principii înalte, care nu e aşa de superficială ca să cedeze banilor şi farmecului fizic, îl alege tot pe tipul mişto şi sexos."


"În căutarea timpului pierdut" de Marcel Proust: "Tipul se trezeşte, mănîncă o prăjitură, se gândeşte la fel de fel de chestii şi se face scriitor."


"Ulise" de James Joyce: "Leopold Bloom se plimbă, bea, pălăvrăgeşte, se ceartă, citeşte, cască gura şi se întâlneşte cu tolomacul de Stephen Dedalus pe şaişpe iunie 'nouă sute patru."


"Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald: "Aceasta este o poveste despre efectele banilor. Nu sunt bune."


"Odiseea": "Un tip se chinuieşte 10 ani să se întoarcă de la un război dus pentru o gagică, la nevastă-sa. Aceasta e neobişnuit de înţelegătoare."


"Infernul" de Dante: "Coborâm. Parter - pagini, filozofi, oameni fără noroc. Subsol - nişte declasaţi. Sub-subsol - nişte ticăloşi ordinari. Sub-sub-subsol - nişte ticăloşi de cea mai joasă speţă. Ultimul nivel -
toată lumea jos! Liftul de acolo urcă."


"Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett: "Nu se întâmplă nimic. Chiar de două ori."

"Pendulul lui Foucault" de Umberto Eco , "Trei tipi mor, încercând să demonstreze că teoria conspiraţiei e noul opiu pentru mase. Hai să dăm vina pe Templieri. "

"1984" de George Orwell - "2004"

Toată literatura realist-socialistă sovietică: "Un băiat întâlneşte un tractor. Băiatul şi tractorul se îndrăgostesc. Băiatul şi tractorul trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi."
Comenteaza


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare