legenda UE
     media: 3.00 din 2 voturi

04.02.07
13:32

LEGENDA U.E.

(din ciclul "Noi basme şi legende româneşti)

A fost odată un ţăran sărac şi cinstit, român. (El putea fi, deopotrivă, bulgar, bosniac, albanez, slovac sau ucrainian, importante fiind, în acest caz, sărăcia şi cinstea. De altfel, în variante, legenda circulă şi în folclorul nou al amintitelor popoare).

În satul său natal se zvonise că, undeva departe, peste nouă mări şi nouă ţări, s-ar fi aflat o baroneasă înstarită, cu dărnicie fără seamăn, pe care ar fi chemat-o Uniunea Europeană. Si zvonul nu era numai zvon, căci văzuse omul prin vecini, ba pe unul, ba pe altul, fălindu-se cu darurile acesteia. Într-o bună zi şi-a luat toiagul şi a purces la drum. A bătut la poarta palatului şi i s-a deschis.
Doamna cea mare l-a primit, l-a poftit să şadă şi l-a îmbiat cu Coca-Cola şi gumă de mestecat. Ţăranul a gustat cu măsură din bucate şi, nerăbdător, şi-a spus păsul: "Mărită Doamnă Uniune, am auzit că faci daruri celor nevoiaşi. Eu am acasă pământ bun, ape limpezi, am şi păduri. Iarna însă-i cam lungă la mine în ţinut, aproape trei luni pe an. Ca să lucrez bine, aş avea nevoie de o pereche de încălţări. Sunt desculţ şi mi-e frig. Doar atât îţi cer".

Doamna Uniune Europeană a glăsuit: "Omule, eşti desculţ şi te înţeleg. Dar tot ce-ţi pot oferi este o bască. Una nouă şi de calitate europeană - Armani. Ţine de frig, de ploaie." Omul a luat basca, a oftat dezamăgit, a mulţumit şi a facut calea-ntoarsă, spunându-şi: "Totuşi e o doamnă buna. Putea să nu-mi dea nimic".

Iarna a trecut cu chiu cu vai şi în afara unui deget de la picior, numai unul, degerat şi amputat, omul n-a avut de suferit. A urmat primăvara, vara şi toamna, iar ţăranul şi-a amintit de doamna cea darnică, pornind iar spre ea, să-şi încerce norocul.

Dinaintea acesteia şi-a băut cu poftă paharul de Coca-Cola, ba a mai şi cerut unul, căci începuse să-i placă, dar de întors s-a întors tot cu o bască.

Totuşi nu s-a dat bătut. An după an a străbătut calea, plin de speranţă, primind cu politeţe ştiutul dar. Până într-o iarnă, când zăpezile si gerurile au fost mai amarnice ca niciodată. Prins cu treburile, picioarele i-au degerat şi doctorul a trebuit să i le amputeze, spre a-i salva viaţa.
Purtat pe braţe de vecini, omul a bătut la poarta Doamnei Uniuni care, iute, şi-a dat seama de trebuinţe, făcându-i cadou un cărucior de invalid, nou şi strălucitor, cu douăzeci de viteze, GPS şi telecomandă.

Omul a mulţumit şi, întorcându-se în satul său cu maşinăria cea arătoasă, a stârnit invidii nemaiîntâlnite până atunci. Într-o noapte a fost chiar călcat de hoţi. Aceştia nu găsiseră mare lucru, dar plecaseră cu saci întregi de băşti Armani. Aşezat comod în căruciorul său silenţios, s-a înfăţişat Doamnei Uniuni şi i-a spus: "Mărită Doamnă, m-au călcat hoţii şi acum, la căderea zăpezii, sunt cu capul descoperit. Fii bună şi dă-mi o bască, fiindcă ştiu că ai şi poţi".

Doamna l-a măsurat din cap până la brâu şi, gânditoare, i-a spus: "Bade dragă, eu te înţeleg. Dar tot ce-ţi pot dărui acum este o pereche de încălţări. A propos, aşa cum te văd, cred că nu poţi munci. Nu-mi vinzi mie pământul dumitale? Cu banii primiţi ai putea să-ţi cumperi cea mai bună bască."
Comenteaza

2007-02-05 19:00
azazel

prea tare.
bine ati venit in Uniunea Europeana

2007-02-06 02:29
cerberu'

mda... vrei o basca?

2012-03-20 07:14
Naif

Nevoia de lauda e ceva uman. Si animalele samifenta un fel de lauda prin prezentare si diferite ritualuri de impresionare a partenerului. Totul se rezuma la a iesi in evidenta din multime. In cazul in care te lauzi cu ceva ce nu poti sau nu ai facut asta deja rezulta o frustrare interioara si o simpla dereglare psihica .

2012-03-25 04:56
cialis

Paki, aunque con retraso, te comunico que todos los que lo solicist teis a trav s de los coemntarios est is admitidos/as

2012-04-11 03:33
affordable auto insurance

Ai reusit sa faci in asa fel incat sa ma buseasca plansul de fata cu toti oamenii din birou.Imi pare rau. Imi pare rau pentru toti oamenii buni carora li se intampla lucruri cumplite.As vrea sa iti pot spune macar o vorba care sa te faca sa respiri putin mai usor – but I have seen the future brother – it is murder.


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare