BORAT
     media: 0.00 din 0 voturi

22.11.06
12:49

Americanii şi-au băgat piciorul în România mai recent. De fapt englezii. Mă refer la filmul BORAT, cu Sacha Baron Cohen , cunoscut de mulţi dintre noi drept Ali G. E un film-eveniment. Un fel de coproducţie hilară între toate organizaţiile discriminatoare, filmul e un compendiu de rasism, de homofobie şi de hollywoodianism. Daily Mail scria că e cel mai incorect politic film de la legalizarea votului universal încoace.”


Actorul-producător a ales să filmeze în România parte din ultimul său film de lung metraj: " Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan ". România pentru că, spune el, are sate mai sarace şi mai amuzante decât Kazakhstanul însuşi. Borat a filmat în satul Glod, Jud. Dâmboviţa. Un sat de ţigani. Dar ţigani din ăia cinstiţi. Pentru că, dacă nu erau cinstiţi, nu erau rupţi de foame, aşa cum îi vedem în film... Au fost plătiţi cu 150 de mii de lei fiecare... O sută cincizeci de mii de lei. Jenant, ţinând cont că filmul a adus un profit de 27 de milioane de lire sterline, nu dolari ci lire sterline, în prima săptămână.

Povestea nu e nouă. Mai interesant e ce se petrecea la filmări. (Bine, poate şi mai interesant e faptul că glodenii l-au dat în judecată pe Baron Cohen , încercând să obţină cât de mult se poate de pe urma singurului lucru notabil care s-a petrecut în satul de lângă Pietroasa. El se apără, declarând că le-a mai dat, drept răsplată pentru roluri, câte un porc. Mamă, în ce ţară m-ai născut!) Borat nu a locuit în sat. Pe timpul filmărilor, el făcea naveta din Sinaia, călătorea 400 de ani înapoi în timp şi, ajuns în Glod, făcea tot felul de chestii ciudate, cum ar fi să le bage oamenilor vacile în casă sau să pună copiii să pozeze cu mitraliere în mână. L-a pus în soundtrack pe Ştefan de la Bărbuleşti şi singurul salariat din sat e prezentat în film drept “violatorul satului”. Casele de chirpici, muşamaua şi mileurile noastre îi distrează acum teribil pe americani. Borat are covor pe perete şi mozoleşte ţigăncile. „Uite, asta e sor’mea, Natalia, e prostituata naţională nr. 4a Kazakhstanului“, spune el. Apoi, urcat într-o Dacie veche, înhamă la şa câţiva puradei, care-l tractează prin sat. Dar, zice el, aşa e viaţa în Kazahstan... Niciodată nu pomenşte în film că decorurile ar fi româneşti, problema lui e ţara din Asia, ţara lui Nazarbajev, deşi acompaniamentul muzical e asigurat de manele, iar kazacii vorbesc o română cu accent de Dâmboviţa.

În schimb, autorităţile din Kazahstan au făcut un scandal uriaş şi au interzis filmul în cinematografele lor. S-au revoltat pentru felul în care se vorbeşte în film despre kazaci. Borat zice: „Noi, in Kazahstan, bem pişat de cal“. Guvernul din Kazahstan reacţionează ca ars, după logica guvernelor autoritare, aşa că a doua zi cumpără spaţiu publicitar de patru pagini color în prestigiosul „ The New York Times “, numai pentru a infirma povestea cu calul... Românii nu s-au revoltat.

Filmul se vrea, până la urmă, un protest la adresa clişeelor rasiste, homofobe sau religioase. Exagerând se produce schisma. Kazahstanul a fost ales de producători din mai multe motive. Statul e disputat de Rusia, SUA si China, dar si-a gasit naşul într-un personaj obscur. Mizând pe reacţiile autoritare şi lipsite de tact în comunicarea cu lumea liberă, producătorii lui „Borat“ îi provoacă pe cei din Kazahstan. Şi provocarea place. Vinde. Pe români nu-I provoacă nimeni. Încă.
Comenteaza


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare