Băi ţărane!
     media: 4.33 din 3 voturi

21.11.06
17:22

Poate o să-mi dai dreptate dacă spun că românii sunt un popor de ţărani. Dar dacă spun, băi românule, că eşti un ţăran, se prea poate să te simţi ofensat. Aşa suntem noi, refuzăm să ne identificăm cu personajul colectiv, dar, în particular, capra personală e întotdeauna mai specială decât a vecinului. Şi “Eşti un prost!” sună mai bine decât „Sunt un prost!”.

Să luăm, spre exemplu, activităţile tale pe luna în curs. Ai văzut vreodată cum se taie porcul? Ai participat vreodată la manufacturarea cârnaţilor? Ai frământat vreodată cozonaci? Bunicul avea cazan de ţuică şi bunica făcea turtă cu julfă? Ştii ce înseamnă ţuhal, jintiţă, poverlă, chişcă sau pârdalnic? Ştiu că măcar una e afirmativă. Atunci de ce te superi când spun că eşti ţăran?

Poate crezi că nu folosesc termenul în sensul lui propriu. Atunci eşti un ţăran figurativ (şi, oricât de mult mi-ar plăcea, asta nu înseamnă ţăran cu figuri”).

Poate exagerez, poate nu mă crezi, dar, oricât ai ascunde-o, eşti român. De ce aştepţi Crăciunul? 1. Pentru că mănânci de crăpi. 2. Pentru că bei de crăpi. 3. Pentru că-ţi iei ţoale de crapă ceilalţi. 4. Pentru că aşa te-a învăţat mama. Aşteptăm Crăciunul ca un popor de nehaliţi ce suntem, cu şoriciul pe obraz şi cu sarmaua în gât.

Aşteptăm Revelionul ca să mâncăm o noapte întreagă. Aşteptăm un an întreg o ghiftuială. Şi muncim un an întreg ca să fim, pentru o noapte, şi mai ţărani decat cei de lângă noi. Câţi români se mai gândesc, de Revelion, dacă au făcut vreun rahat în anul care trece? Câţi români îşi propun, în noaptea de Revelion , să facă un rahat şi mai mare în anul care vine?

Şi simplul fapt că eşti fericit, băi ţărane, în ignoranţa ta, mă face să cred că am dreptate.
Comenteaza

2007-02-10 15:12
oana miron

super articolul..tine-o tot asa.:)

2008-04-22 18:11
bytzuka

ai dreptate....sunt de acord cu tine la chestia asta...

2008-07-19 20:56
Alex

Bunicii nostri sunt mai toti de la tzara, oameni harnici si indeletnici, multi dintre noi s-au nascut si au crescut la tzara, au ajutat la treaba, unii si-au adus si obiceiurile (straturi in gradina blocului, gaini crescute pe sau sub balcon,etc) odata cu zestrea cand au lasat gospodaria pentru un apartament din prefabricate si o slujba la combinat inainte de '89, ROMANIA e o tzara agricola, de ce sa folosim apelativul "tzaranule" cu scopul de a jigni ? "Tzaranu" e ala mai putin gentil, "romanu" e ala care fura. "tziganu" e ala galagios, "moldoveanu" e ala mai prost...si cine crede asta e mai prost si ignorant ca toti la un loc... :) ma duc sa pregatesc de dulceatza si sa framant aluatul pentru paine. Cheers! :D

2008-07-19 20:58
Tot eu

:)>- foarte tare articolul, keep posting! PS: Stie cineva retzeta pentru turta cu julfa? pls


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare