Ghid notarial public
     media: 5.00 din 1 vot

16.11.06
01:05
  1. Încercaţi, pe cât posibil, să nu aveţi treabă cu notarii. Opţiunile sunt crâncene, timpul pierdut o să vă lase laţi, taxele or să vă lase goi. Să vă aducem aminte cât vă costă o ştampilă? Şi, dacă tot plătiţi, să vă aducem aminte ce înseamnă a fi umilit? Pentru noi toţi, sclavi ai notarilor publici, regula 1 e lege.
  2. Dacă e musai să vă legiferaţi, cel mai probabil veţi ajunge la biroul doamnei Tănase. Nu disperaţi , alternativele pot fi chiar mai sumbre.
  3. Dacă idendificaţi finalul cozii undeva aproape de Roman Vodă, nu intraţi în panică. Da, staţi la coada corectă. Puteţi încerca să mituiţi colegii de suferinţă pentru un loc mai avansat, poate reuşiţi să vă stabiliţi chiar aproape de scări, unde chinul se diminuează prin spenanţa ştampilării proxime. Evident, buna dispoziţie dispare brusc, după prag. De înţeles, de altfel, biroul notarial nu este destul de profitabil pentru achiziţionarea unui sistem de aer condiţionat care să facă faţă puhoiului de „italieni” care îi trec pragul.
  4. Deşi epuizaţi de peripeţiile aşteptării, încercaţi să o trataţi cum se cuvine pe doamna secretară. Oricât de dificil ar părea, nefiind o persoană în graţiile căreia se poate intra prea uşor, doamna este de fapt poarta intrării în circuit. Problemele se pot rezolva pe loc sau în câteva zile. Este, deci, o chestiune umanistă.
  5. Puneţi-va din timp toate documentele şi consumabilele în ordine. Păstraţi-vă calmul, zâmbetul pe buze şi banii la îndemână. Orice scăpare vă poate costa o amânare sau chiar un şut în dos. Cu doamna T nu ne jucăm. Da, la prima vedere e puţin depăşită de democraţie, dar e doamna de fier a ştampilelor, şefa notariatelor, de când s-au inventat actele şi în urbea noastră. Mulţi dintre noi opream salam şi unt pe uşa din spate a alimentarei pe vremea când doamna T se lupta în telefoane şi semnături cu şacalii de la capitală. Aşa că, puţin respect, vă rog, şi, umili, nu irosiţi timpul unui monstru sacru!
  6. Inevitabil şi nu din vina expresă a doamnei T, operaţiunea vă va costa usturător de mult. Aţi fi avut posibilitatea ca, în avans, să obţineţi, prin metode specifice, o consiliere întru simplificarea formelor şi un calcul minim al taxelor, la grilă sau nu. Dacă, totuşi, aţi preferat să fiţi corecţi şi sinceri în toate privinţele, încercaţi să înjuraţi doar în gând. Nu se ştie cât de curând veţi mai fi nevoiţi să-i călcaţi pragul. Iar doamna T nu uită niciodată.
  7. Gata, de data asta aţi scăpat. Strângeţi bine foile în dosar şi fugiţi, măcar pentru a vă elibera de toate câte aţi înghiţit astăzi. Democraţia e complicată, dar poate faptul că, în domeniul notarial, mai nimic nu s-a schimbat în ultimii 20 de ani vă mai linişteşte puţin. Aveţi însă noroc că doamna T vă rezolvă întotdeauna situaţia.
  8. Nu putem să nu-l felicităm, pe această cale, pe domnul Tănase, acest prinţ consort al doamnei Uniunii Notarilor Publici, acest personaj tenace al ştampiluirilor cu tâlc. Ani buni, dumnealui a avut o misiune pe care noi, muritorii de rând, o vedem ca pe o epopee de curaj, dragoste şi cumpătare: doamna T ca soţie, iubită, parteneră şi prietenă. Cu multă admiraţie, OK îl salută pe unul din adevăraţii gentlemani ai Romanului.
  9. Tot acum rămâne să-l felicităm şi pe domnul Tănase junior, tânărul Adrian, prototipul notarului tânăr dar bine instruit şi convins că poate schimba ceva în breasla lui. Nu spunem vorbe mari, OK îl premiază pentru ceea ce este şi face acum. Vă recomandăm totodată, dragii noştri cititori, un notar demn de numele şi titulatura sa, un om care ştie să vă răspundă doleanţelor cu promptitudine şi profesionalism. Fără a-l complimenta gratuit, îl oferim drept exemplu tuturor tinerilor romaşcani, îndeosebi studenţilor în drept sau ştiinţe juridice. Tot înainte, Adi! Dar promitem să fim cu ochii pe tine. Măcar ca să vedem de câte ori îţi mai schimbi decapotabila anul acesta.
  10. La final, pentru o concluzie apreciativă, îi mulţumim doamnei notar Tănase pentru că nu ne-a lăsat vieţile nelegiferate, pentru că ne cunoaşte litigiile preistorice şi cele mai ascunse bucăţi de hârtie. Dacă vi s-a părut că am fost ironici, ne cerem scuze. Ave Caesar, morituri te salutant!Comenteaza

2008-01-11 12:23
unu tare

[-( exagerezi ! ai terminat dreptul, cumva?

2008-01-11 17:11
Ragna

nu cred ca toti oamenii care exagereaza la adresa prezidentiabililor au si argumentul unei licente in stiinte politice.

la fel cum nu cred ca un articol-pamflet se erijeaza in a nu exagera in opiniile pe care le prezinta... pana la urma e o chestiune de subiectivism asumat, nu crezi?


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare