Ghid medical sănătos
     media: 0.00 din 0 voturi

13.11.06
13:15
  1. Doamne fereşte să ajungeţi la doctor! Dacă, totuşi, vă doare şi e musai, încercaţi mai întâi un ceai cald, o friptură grozavă şi un somn liniştitor. Poate aveţi noroc...
  2. Aveţi dreptate, mai devreme sau mai târziu tot la mâna lor o sa ajungeţi. Nu intraţi în panică, situaţia nu e disperată. Singurele probleme ar fi lipsa dotărilor pentru investigaţii riguroase, lipsa medicamentelor şi fondurilor pentru orice, lipsa de pregătire a cadrelor sau hai sa spunem experienţa lor limitată pe cazuri similare cu al dumneavoastră şi, cel mai important, lipsa de bun simţ care vă izbeşte încă de la intrare, mai ceva ca putoarea inevitabilă a decorului sanitar. Acum, unde aţi văzut pădure care să nu colcăie de uscături în ţara asta?
  3. Ca un prim sfat practic, încercaţi măcar să păreţi cât mai umil. Nu se cade să ridicaţi ochii din pământ, oricum habar n-aveţi ce e în neregulă şi pentru ce aţi ajuns aici. Doamnele asistente nu iartă nici o scăpare, aşa că pentru promptitudine trebuie să vă lăsaţi mâncat de sfinţi. Nu, nu mai încercaţi cu ciocolata, cafeaua sau kentanul, 5 sau 10 lei învârt lumea în spitalul zilelor noastre. Urmează, inevitabil, să fiţi anunţat mândru în faţa Maestrului de Ceremonii.
  4. Mda, situaţia revine la raportul stăpân vraci – umil muribund. Zâmbet reţinut, mâinile strânse haotic, voce în tremollo, atenţia sporită, pentru că nu se cade să cereţi repetiţia întrebării. Ceea ce se întamplă acum este anamneza, medicul încearcă deci să afle unde şi de ce e buba. Evident, nimeni nu o mai face ca la carte. Evident, mulţi nu au înţeles-o nici în facultate şi nici de atunci. La fel de evident, majoritatea pun diagnosticul la ghici. E ca şi cum, după ce ai facut o mie de ani de şcoală şi ai învăţat o mie de mii de mii de pagini cu ciudăţenii pe care le-au spus unii într-un fel tare haotic, uiţi treptat totul, ţii minte câteva zeci de cuvinte care ţi se par mai perverse şi mai hotărâtor înspăimântătoare şi îţi faci comandă pentru un halat cu buzunare destul de încăpătoare. Şi, tot evident, situaţia nu e general valabilă. Dar, fără supărare, acei câţiva nu ne plac deloc!
  5. Deja nu mai tremuraţi. Aveţi încredere în respectivul sau nu, asta se va vedea mai tarziu, cand autosugestia îsi va juca şi ea rolul curator. Să luăm mai întâi cazul doctorului Arvătescu (da, era normal să încep cu el, fiind primul nume care îi vine în minte romaşcanului când vine vorba de medici). E un om destul de misterios şi greu de înţeles, dar e un suflet mare, un profesionist desavarsit, iar numărul celor care nu au încredere în el e infim. Ştiaţi deja că îl recomandăm, aşa că n-o să insistăm. Un alt doctor pe mâna căruia mi-aş lăsa toate bolile este tot un chirurg, medicul Hârţan, unul din cei mai dedicaţi pe care Romanul i-a avut vreodată. Încrederea şi efectul Placebo sunt arme importante ale cadrului medical, mai ales în orăşelul ăsta sărman, unde ne împleticim de rahaturi prin toate dispensarele, prin policlinică şi prin spital, dar tot ni se mai taie din paturi, din fonduri.... o sa ne taie naibii şi câte o mână în curând, ca să ieşim bine la estimări şi la raport.
  6. Am tot amânat, dar am ajuns la climax: DIAGNOSTICUL. De cele mai multe ori n-o să fiţi mulţumit de ce auziţi. „O să mă duc şi la Iaşi şi la Bucureşti şi la Viena dacă e nevoie. Ce ştiu ăştia la Roman?” Din păcate, ştiu cam la fel de multe. Consultaţi, reconsultaţi, renunţaţi. Viaţa e nasoală oricum, dar nu merită să faceţi un infarct la momentul de faţă. Un medic nu trebuie să fie neapărat foarte inteligent, nu trebuie să fie foarte simpatic, de cele mai multe ori nici nu e. Dar medicul trebuie să fie întotdeauna om. Ar trebui. Aşa că uşa e intotdeauna deschisă şi pentru intrat, dar şi pentru ieşit.
  7. Acelaşi diagnostic poate fi expus în nenumărate moduri. Doctoriţa Harabagiu de la interne-ecografie o să vi-l spună ca pe un lucru simpatic, simplu oricât ar suna de urât, uşor de îndepărtat şi niciodată de unul singur. La ieşirea din cabinet veţi fi, desigur, convins că va fi acolo mică lângă dumneavoastră, să se lupte cu buba până o face praf. Doctoriţa Farcaş de la ginecologie o să vi-l spună ca pe un lucru banal, simplu şi nesemnificativ, eliminabil chiar înainte de a apuca să puneţi mâna pe clanţă. Doctoriţa Gheorghiu de la endocrine o să vi-l expună lung şi simpatic, ciudat şi chiar amuzant, aşa că viaţa e drăguţă chiar şi cu un diabet zaharat . Iar doctorul Firăstrău de la cardio o să vă spună fie că nu e nimic în neregulă, fie că n-o mai duceţi prea mult. Ei bine, asta nu se învaţă în nici o şcoală. Te descurci sau nu, oamenii vin sau pleacă.
  8. Da, o să vorbim desigur şi despre plic. El e de lungimi şi grosimi diferite, iar pentru acurateţe vă puteţi documenta din surse sigure sau după dimensiunea buzunarului. Nu, n-o sa mai spunem că nu e bine, că nu e normal, că n-ar trebui, mai ales că actul medical n-at trebui condiţionat de un teanc de euro. Nu. Aşa este. Aici traim. Aici ne îmbolnăvim. Şi dacă nu cântăm şi noi după aceeaşi partitură, tot aici şi murim.
  9. Dar, da, mi-ar placea să vorbim despre ce se întâmplă când diagnosticul e greşit, când te sperii de moarte că eşti muribund, când cinci medici îţi dau verdicte contradictorii sau, cel mai simpatic, când te îmbolnăveşti mai rău din cauza unei medicaţii eronate. Subiectul merită, însă, abordat la rubrica aceea unde mi se permit vatiaţiuni pe temele: mamă, morţi, cruci, ceva faună şi poate chiar genitale.
  10. Ştiu că nu am dat exemplele negative. Ştiu ca aţi observat că nu am dactilografiat prea multe nume. Îmi cer scuze medicilor care v-au tratat aşa cum meritaţi şi v-au făcut destul de sănătoşi cât să citiţi articolul de faţă. Îmi cer scuze medicilor buni şi drepţi, care îşi fac datoria faţă de noi, găunoşii, fără regrete. Despre medici infecţi pe care îi ştim cu toţii, despre cei care ne manâncă vieţile şi ne trimit să murim ca nişte câini, despre ei n-am chef să scriu prea curând.Comenteaza

2012-03-22 06:19
Eduarda

If it's on your mouth then you most likely got it from icetnnnoly kissing a family member or friend that has cold sores during child hood, many people contract HSV1 this way it's actually what causes cold sores (oral herpes) and they are very common to have on the mouth. Cold sores don't commonly come from having sex.You can kiss her or give her oral sex when you have absolutely NO signs or symptoms of an out break. Herpes is more contagious while there is any signs of an out break, but you do have a slight chance of passing it when you don't have an out break. This is because of viral shedding which is spreading herpes when you don't have symptoms. Viral shedding usually happens around the time of and in between out breaks. Viral shedding usually happens for a small number of days out of the year, but it's unpredictable even to you. If you do get a cold sore or break out wait until it's completely gone then wait a few more days to kiss her or give her oral sex.

2012-04-05 07:04
auto insurance quotes

War bei der Studio Tobac Tour 2011 in der Oliva Lounge in Berlin mit dabei. Der Abend hat sehr viel Spass gemacht und meine Vorliebe für die Cain Daytona geweckt. Thorsten Wolfertz hat mit Witz und Fachwissen durch den Abend geführt. Es war so gut das ich gleich eine Kiste der Cain Daytona Double Toro mit dem einzigartigen Sampler mitgenommen habe. Freue mich schon auf den nächsten Abend durch den Herr Wolfertz führen wird.Grüße aus Berlin,Frank Grunow

2012-04-06 08:14
auto insurance quotes

tineri și nu numai. Pot fi poze serioase, pot fi hazlii sau ușor ironice. Dintr-o zi cu soare sau dintr-o zi ploioasă. La fel cum se întâmplă și în


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
Termeni si Conditii de Utilizare